Bakalar na dalmatinski
u teći s krumpirima, češnjakom i peršinom

0 0
Bakalar na dalmatinski

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
400 do 500 gr suhi bakalar
1 kg krumpir
2 dl maslinovo ulje
glavica češnjak
svežanj list peršina
sol i papar

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

I ne samo petkom za blagdane

Cuisine:

Ingredients

Directions

Share
Kažu i da je ovo jelo „bakalar s krumpirima na bijelo“, jer postoji i inačica „na crveno“ – što se još naziva i „bakalar na brujet“. Inače, sam „bakalar na bijelo“ ima više inačica: od onoga koji se poslužuje kao namaz do onih poput ovdje opisanog uz dodatak mlijeka. Postupci pripreme su manje ili više slični, a zajedničko im je to da ribu treba prethodno namakati barem 48 sati uz nekoliko mijenjanja vode (ukoliko se ne radio o vakumiranom bakalaru koji se namače oko 6 sati). Najcjenjeniji je norveški bakalar, a pri kupnji treba obratiti pozornost na deklaraciju i odabrati onaj označen latinskim nazivom Gadus morhua.

(Visited 96 times, 1 visits today)

Steps

1
Done
30 min

Priprema bakalara

Krumpir oguliti i narezati na ploške debljine oko 0,5 cm, a češnjak i peršin sitno nasjeckati. Prethodno namočen i na odgovarajuću veličinu presječen bakalar pristaviti u neslanu vodu da kratko prokuha (uliti toliko vode koliko je potrebno da ga prekrije i neka vrije oko 5 minuta). Izvaditi ga (vodu sačuvati kao temeljac), odstraniti peraje i odvojiti meso od kostiju. Krupnije kosti i peraje vratiti u vodu da se na umjerenoj vatri nastave prokuhavati, a za to vrijeme meso bakalara natrgati na sitnije komade.

2
Done
40 min

Kuhanje

Na dno pripremljene posude – teće /lonca/ složiti red krumpira, preko njega meso bakalara (tek da prekrije krumpir), potom češnjak i peršin, pa posoliti i popariti te politi maslinovim uljem. Ponoviti postupak dok se ne utroši sva količina pripremljenog bakalar i krumpira. Sve zaliti procijeđenom vodom u kojoj se prokuhavao bakalar i ostaci od njegova čišćenja, te pristaviti da se kuha.
Voda - temeljac neka bude ohlađena (mlaka ili sobne temperature). Ukoliko je nema dovoljno dodati još čiste vode, ali tek toliko koliko je potrebno da sve prekrije za prst-dva. Kad zavre nastaviti lagano, polupokriveno kuhati dok riba i krumpir potpuno ne omekšaju (oko 40 minuta). Povremeno protresti zdjelu i provjeriti ima li dovoljno tekućine. Posljednjih 15 ak minuta kuhati otkriveno da se okusi bolje povežu.

3
Done

U duboki tanjur

Gotov bakalar pustiti da se „odmori“ 10-ak minuta i poslužiti u dubokom tanjuru, a po želji dodati malo hladnog maslinovog ulja i svježeg peršina. Domaći bijeli kruh poželjan je dodatak ovom prekrasnom jelu iz jednog lonca.

Galeus

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Pirjani juneći mišići
next
Piletina a’la fricassee
previous
Pirjani juneći mišići
next
Piletina a’la fricassee

Add Your Comment