Bešamel (Bechamel)
Markizov bijeli baršunasti ogrtač

0 0
Bešamel (Bechamel)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
0,5 lit Mlijeko
50 gr Brašno
50 gr Maslac
Kitica zeleni
Sol i papar

Nutritional information

233
Kalorije
6 gr
Proteini
17 gr
Ugljikohid.
15 gr
Masti

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Hvala Louisu de Bechamelu, majordomusu na dvoru Louisa XIV

Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Bešamel umak je istinski klasik francuske kuhinje.  Osmislio ga je, u drugoj polovici 17. stoljeća, markiz Louis de Bechamel, predstojnik i glavni opskrbnik na dvoru Louisa XIV. Bechamel je, u stvari, usavršio krem umak (à la crème) kuhara François Pierre de la Varenne –a i ušao u povijest svjetske, ne samo francuske, gastronomije. Bešamel umak pripada skupini svijetlih, tzv. baršunastih temeljnih umaka (veloute), a princip izrade je isti: maslac –brašno – pripadajući fond.

Za razliku od onih kojima je fond mesna ili riblja juha, ovdje glavnu riječ ima mlijeko, a gotov umak temelj je brojnih sastavljenih finih umaka poglavito za jela od povrća, jaja, riba, rakova i školjkaša. Nezamjenjiv je za zapečena (gratinirana) jela – pa i neka od mesa (lasagne al forno).

(Visited 42 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Maslac i brašno

Brašno svijetlo zapržiti na maslacu i pustiti da se ohladi.

2
Done

Mlijeko

Mlijeko, s kiticom zeleni, kratko prokuhati, te ga kroz cijediljku , uz stalno miješanje, uliti u zapršku od maslaca i brašna. Pustiti da zakuha, smanjiti temperaturu na minimum i, uz povremeno miješanje pjenjačom, lagano kuhati 15 –ak minuta. Paziti da ne zagori!
Napomena: S mlijekom se može zakuhati i manja glavica luka nabodena klinčićima, a ovisno o namjeni dodavanjem mlijeka može se regulirati gustoća umaka.

3
Done

Začiniti i procijediti

Gotov bešamel skloniti s vatre, začiniti solju i paprom, po želji i s malo naribana muškatnog oraščića, dobro promiješati i procijediti kroz fino sito ili čistu lanenu krpu.

Galeus

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Teleći umak
next
Šalša
previous
Teleći umak
next
Šalša

Add Your Comment