Dagnje na buzaru
Sljubljivanje vina i mora

0 0
Dagnje na buzaru

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
1 kg Dagnje
1 dl Maslinovo ulje
2 dl Bijelo vino
4 režnja Češnjak
3 žlice Krušne mrvice
3 žlice Nasjeckani list peršina
Papar

Nutritional information

650
Kalorije
40 gr
Proteini
15 gr
Ugljikohid.
40 gr
Masti

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Vino čini simfoniju od dobrog obroka. (Fernando Garvin)

Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Buzara je vjerojatno najjednostavniji istodobno i najizdašniji način pripremanja školjaka. A dagnje, pedoče, mušule ili, kako ih negdje zovu, – pizdice, su najpoznatije i najpopularnije među našim sjajnim jadranskim školjkama. Sljubljivanje mora i vina ni u kojem jelu ne pruža tako jedinstven doživljaj Mediterana kao što je to u buzarama. Dakako, značajna je uloga i našeg prekrasnog djevičanskog maslinovog ulja bez kojega su buzare naprosto nezamislive.

Vino neka bude bijelo, suho, ne nužno i “tvrdo” – oporo. Dobro harmonizirani Rukatac ili Pošip, na primjer, svakako će se rado naći u istoj teći s dagnjama i morem, baš kao i dobra Malvazija ili Žlahtina. Buzara se može, ovisno o količini, poslužiti kao toplo predjelo (dok je zubatac na gradelama) ili glavno jelo.

Prije pripreme buzare školjke je potrebno potopiti u hladnu vodu, odstraniti oštećene i one koje “poplivaju” po površini, pa one zdrave oprati i odstraniti im travnate vlati. Školjke koje se tijekom kuhanja ne otvore također treba odbaciti, jer nije se šaliti s njima.

(Visited 122 times, 1 visits today)

Steps

1
Done
20 min

Na bijelo

Oprane i očišćene dagnje dodati zagrijanom maslinovom ulju i čim počnu puštati more dodati mrvice i sitno nasjeckani češnjak. Nakon što se većina školjaka otvorila uliti bijelo vino i nastaviti kuhati na umjerenoj vatri dok alkohol ne ispari (10-ak minuta). Dodati papra po želji, poklopiti posudu, protresti, smanjiti vatru na minimum i pustiti da kuha još oko 2 minute. Kada je gotovo sve posuti nasjeckanim peršinom, i po želji dodati još malo hladnog maslinovog ulja.
*Obratiti pozornost da umak ne bude previše gust, pa stoga nije na odmet mrvice dodavati u dva ili tri navrata tijekom prvih 10 minuta kuhanja. Za vrijeme kuhanja, a nakon što je dodano vino, kušati pa ako je previše slano dodati još malo vina. Uz buzaru poslužiti domaći bijeli kruh (iz cripnje, ako je mopguće).

2
Done

Na crveno

Kod pripreme crvene buzare potrebno je prethodno otvoriti dio dagnji (oko pola predviđene količine) i odstraniti more koje su pustile kako umak ne bi bio preintenzivna okusa. Nije potrebno koristiti mrvice, već se dagnjama dodaje gotova šalša bez kapule - luka (koja ima svoju gustoću) ili, jednostavno, pasirana rajčica (bolje nego koncentrat rajčice koji je dosta agresivnijeg okusa) u koje se, po želji, može dodati malo ljute papričice. Sve ostalo -maslinovo ulje, češnjak, vino i peršin je kao i kod pripreme bijele buzare, a ukoliko je rajčica previše kisela dodati i malo šećera.

Galeus

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Mesne okruglice u umaku od rajčice
next
Torta Makarana
previous
Mesne okruglice u umaku od rajčice
next
Torta Makarana

Add Your Comment