Komarča (orada) iz pećnice
s krumpirima i…

0 0
Komarča (orada) iz pećnice

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
1,5 kg Riba
0,8 kg Krumpir
2 dl Maslinovo ulje
Sol i papar
Kupus i krumpir
0,5 kg Kupus
0,5 kg Krumpir
2 režnja Češnjak
Žličica Sjeckani list peršina
1 dl Maslinovo ulje
Sol i papar

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

neka budu „bokuni“- veći primjerci od cca 0,5 kg naviše, čvršćeg tijela: komarča, lubin, zubatac, kokot, škrpina…

Cuisine:

Ingredients

  • Kupus i krumpir

Directions

Share
Priprema ribe pečenjem u pećnici vrlo je jednostavna, a svi su gušti sačuvani. Idealan način u zimskim ili kišnim danima kada gradele „ne igraju“, a tražimo predah od prženja ili kuhanja. Ima i svojih praktičnih prednosti. Dok pečenje traje možemo se posvetiti pripremi priloga ili kojeg drugog pratećeg obroka, poput raštike ili listova brokule s kuhanim krumpirima na maslinovu ulju. Što se ribe tiče neka budu „bokuni“- veći primjerci od cca 0,5 kg naviše, čvršćeg tijela: komarča, lubin, zubatac, kokot, škrpina…(cijeli ih je niz). Pečenjem u pećnici riba zadržava sve svoje sokove i gušte i pravi je gurmanski doživljaj kojeg nerijetko i nepravedno zanemarujemo.

  • Napomena: Ne zarezujte ribu prije pečenja i nemojte je tijekom procesa okretati – nema potrebe za tim.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Steps

1
Done
20 min

Pripremiti ribu i krumpir

Dobro očišćenu ribu nasoliti, popapriti i natrljati maslinovim uljem, te pustiti da počiva sat ili dva (ukoliko „leži“ u hladnjaku, prije pečenja izvaditi da odstoji još oko pola sata na sobnoj temperaturi). Za to vrijeme očistiti krumpir, narezati ga na ploške od oko 0,5 cm debljine, začiniti solju i paprom, uvaljati u maslinovo ulje i staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva.

2
Done
30 - 40 min

Pečenje

Nakon 20-ak minuta preko krumpira položiti pripremljenu ribu, povećati temperaturu pečenja na 200 stupnjeva i sve zajedno nastaviti peći 30 – 40 minuta (ovisno o debljini ili čvrstoći ribe i „karakteru“ pećnice). Posljednjih 5 minuta dobro je povisiti temperaturu na 220 i uključiti ventilator. Gotovo.
Napomena: Paziti da se riba ne prepeče. Nema veće pogreške od prepečene ribe. U principu bijela riba je gotova kada se izgubi posljednji trag krvi uz središnju kost. Plava riba se peče kraće i poželjno je da ne bude skroz pečena.

3
Done

Kupus i krumpir

Dok se riba peče u pećnici, listove raštike (ili brokule) oprati i narezati na trake širine oko 1 cm. Krumpir nasjeckati na kockice i staviti ga da se kuha u dosta posoljene vode. Nakon što voda zavre, dodati pripremljeni kupus i, po želji, prstohvat sode bikarbone za zadržavanje zelene boje kupusa. Nastaviti zajedno kuhati oko pola sata (dok se krumpir ne raskuha), ocijediti, dodati sitno sjeckani češnjak i peršin, uliti maslinovo ulje, te sve zajedno „muški“ izmiješati – skašiti. Dotjerati okus solju i paprom po želji i još jednom izmiješati. Poslužiti uz ribu iz pećnice kao drugi - „bonus“ prilog.

Galeus

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Varivo od miješanih mahunarki i žitarica
next
Lovačke okruglice
previous
Varivo od miješanih mahunarki i žitarica
next
Lovačke okruglice

Add Your Comment