Purica s mlincima
Kraljica božićnog objeda

Purica s mlincima

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
4 kg Purica
80 gr Mast
Sol
Voda
Mlinci
0,5 kg Brašno
Voda
Sol

Nutritional information

501
Kalorije
7,7 g
Protein
0,26 g
Ugljikohid.
7,2 g
Masti

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Nakon dobre večere, može se oprostiti svima. Čak i vlastitim rođacima. - Oscar Wilde

Cuisine:

Ingredients

  • Mlinci

Directions

Share

Francuzi ju zovu le dinde (a mladog purana dindonneau) za one s engleskog govornog područja ona je turkey dok Austrijanci znaju kazati indian ili puter. U Hrvatskom Zagorju, odakle nam dolaze istinski odličnici te gizdave peradi, kažu puran ili purica, a uzmorska Hrvatska kaže tukac odnosno tuka. Ma kako ju zvali purica zvana tuka pravom je kraljicom blagdanskog objeda, u nas o Božiću, a Ameri bez nje ne mogu zamisliti svoj Dan nezavisnosti. Puno je recepata za pečenu puricu (ženka je uvijek podatnija od svog mužeka). Od onih jednostavnih do raznih punjenih i travama začinjenih inačica, no Hrvatima je najdraža  „prosto pečena“ s domaćim mlincima kao prilogom. Još ako je o pravom zagorskom puranu riječ…, zubi čine vodu.

Dakako da zagorski mlinci koji su, uzgred, odnedavno zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla, skladno zaokružuju priču dajući joj na prepoznatljivosti. Zagorska purica sa zagorskim domaćim mlincima bez sumnje je perjanicom hrvatske nacionalne gastronomske baštine.

 

(Visited 139 times, 1 visits today)

Steps

1
Done
3 h

Purica zvana Tuka

Puricu (cca 4 kg) oprati, posušiti i dobro natrljati solju iznutra i izvana, te pustiti da odstoji 5-6 sati. Položiti ju u lim za pečenje i preliti vrućom svinjskom mašću kako bi se zatvorile pore. U lim (ne preko purice) uliti malo vode i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 200 c. Nakon 30-ak minuta smanjiti temperaturu na 150 c i peći, uz povremeno dolijevanje vode, narednih 2,5 sati. Tijekom pečenja puricu povremeno polijevati sokom s dna lima za pečenje.
>Napomena: Vrijeme pečenja je otprilike 1 sat na 1,5 kg purice. Za provjeru je li purica gotova dobro je ubosti meso na najdebljem dijelu, a sok koji pri tome izlazi mora biti posve bistar. Nakon pečenja puricu „odmoriti“ 15-ak minuta prije rasijecanja.

2
Done
30 min

Mlinci

Oštro brašno razmutiti s toliko osoljene vode koliko je potrebno da se dobije gipko tijesto. Tijesto tanko razvaljati pa ga staviti peći na vruću ploču štednjaka ili u dobro zagrijanu tavu. Peći s obje strane dok na mjestima ne poprimi zlatno-smeđu boju. Pustiti mlince da se ohlade.

3
Done

Pečene mlince razlomiti na veće komade, preliti ih posoljenom kipućom vodom, ostaviti poklopljeno 5-7 minuta pa ih potom ocijediti. Ocijeđene mlince pomiješati sa sokom od pečenja i poslužiti uz puricu.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Salata od pilećih prsa
next
Sandrini kolačići
previous
Salata od pilećih prsa
next
Sandrini kolačići

Add Your Comment