Riblja juha
Od miješane morske ribe

Riblja juha

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2,5 kg Miješane morske bijele ribe
100 gr Luk
75 gr Mrkva
75 gr Korijen peršina
100 gr Svježa rajčica
1 dl Bijelo vino
0,75 dl Maslinovo ulje
0,3 dl Kvasina
2 Režanj češnjaka
Kitica zeleni (listovi peršina i celera)
Papar u zrnu
Sol i papar
2,5 lit Voda

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Nije sve u gradelama. Ima nešto i u loncu što krijepi dušu i tijelo u svako godišnje doba

Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Budi iz mrtvih. Prekrasna juha od miješane bijele morske ribe (škrpunada) uistinu krijepi i tijelo i dušu.  Idealno bi bilo imati arbuna, mola (oslić), škrpuna, pauka, ušatu, kanjca itd. Ipak, obično se pokrivamo s onim što imamo, ali u svakom slučaju sa svježom ribom se teško može pogriješiti pa makar bilo i samo dvije – tri vrste. Još ako se tu nađe i glava zubatca, čiji su odresci namijenjeni gradelama, ili pagra , kokota i sl. – o carskoj ribljoj juhi tada je riječ.

Osim što možemo uživati u njenoj snazi i aromi mora ova juha također je sjajna podloga – fond za pripremu temeljnog, baršunastog ribljeg umaka s vinom (glasoviti Sauce vin blanc – još jedan iz niske bisera francuske gastronomije), a koji je temelj za vrhunska riblja ( i ne samo riblja, već i ostalih darova modrih dubina) jela koja se ne zaboravljaju.

(Visited 217 times, 1 visits today)

Steps

1
Done
30 min

Sve u hladnu vodu

Mrkvu uzdužno razrezati na 4 dijela, kapulu narezati na listiće, a rajčicu na 4 dijela. Zajedno s očišćenom ribom i ostalim sastojcima pristaviti u hladu vodu, uliti vino, kvasinu i 0,5 dl maslinovog ulja. Pristaviti da zavre, smanjiti temperaturu i poklopljeno lagano kuhati oko pola sata.

2
Done
10 min

Procijediti i poslužiti

Gotovu juhu procijediti i po potrebi začiniti solju i paprom. Meso kvalitetnijih primjeraka ribe pažljivo očistiti od kostiju i usitniti, mrkvu narezati na manje komade, te zajedno s komadima rajčice i, po želji, kapule staviti u jušnik, preliti juhom, dodati preostalo hladno maslinovu ulje, ukrasiti kosanim listovima peršina i poslužiti. Po želji može se dodati kuhana riža.

Galeus

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Tamni temeljac od telećih kosti
next
Teleći umak
previous
Tamni temeljac od telećih kosti
next
Teleći umak

Add Your Comment