Rožata
Vruća kupka za karamel i kremu

0 0
Rožata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
10 kom jaja
1 lit mlijeko
250 gr šećer za karamel
250 gr šećer za kremu
30 ml ekstrakt vanilije
30 ml rum

Nutritional information

154
kalorije
4,5 gr
proteini
4 gr
masti
25 gr
ugljikohidr.

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Creme au caramel na dalmatinski način - šlag na kraju i bez šlaga

Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

  • Autorica: Sandra Bašković
Zvali je flan,  creme au caramel, ili pak creme brulee (a gdje je karamel?), bilo da je došla iz Rima, Francuske, Španjolske ili pak Portugala, rožata je u nas ipak dalmatinska – s aromama limunove i naračine korice ili dubrovačka – s ružolinom (likerom od ružinih latica). Jednostavna, podatna –u vrućoj kupki okupana pa ohlađena, slastica neprolaznog šarma, uvijek i u svakoj prigodi dobrodošla slatka točka na „i“ svakog objeda.

Recepata je na stotine i danas je teško tvrditi koji je to onaj pravi. Jednostavno, ne treba se s tim zamarati već se prepustiti guštu. Vole je, danas, sa šlagom, ali i bez šlaga rožata je šlag na kraju. Može iz velikog kalupa ili pak iz manjih formi za nabujke i sl., ali uvijek okupana u karamelu.

(Visited 445 times, 1 visits today)

Steps

1
Done
15 min

Karamel

Na laganoj vatri otopiti (karmelizirati) 250 gr kristal šećera. Tijekom postupka šećer ne miješati (kako bi se izbjegla opasnost kristaliziranja) već ga otapati povremenim naginjanjem posude. Kada je šećer u potpunosti otopljen dobivenim karamelom obložiti pripremljeni kalup.

2
Done
5 min

Krema

Jaja razbiti u posudu, dodati 250 gr šećera, te umiješati ručnom pjenjačom. Uliti mlijeko sobne temperature, dodati ekstrakt vanilije, čašicu ruma, još malo promiješati, pa sve procijediti kroz fino sito. Naribati koricu limuna i naranče, opet nježno promiješati i početi puniti pripremljeni kalup s karamelom.
Napomena: NIšta ne miješati s el. mkiserom kako se ne bi stvorili neželjeni zračni mjehurići.

3
Done
40 min

Vruća kupka

Kalup sa smjesom za kremu staviti u širu posudu, sa strane pažljivo uliti vruću vodu, te sve zajedno staviti u pećnicu zagrijanu na 180 c na 40 minuta. Nakon toga pustiti rožatu da se ohladi, a potom je ostaviti u hladnjaku dok se u potpunosti ne stisne i ohladi (najbolje preko noći).

4
Done

...pa hlađenje i ...

Kalup s rožatom prekriti odgovarajućim pladnjem (s malo povišenim rubom kako bi se sačuvao karamel sok), te sve zajedno pažljivo okrenuti i istresti rožatu iz kalupa. Rezati na željene komade, poslužiti na desertnom tanjuriću prelivenu sokom od karamela…, i to je to.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Bolognese
next
Linguine sa šumskim gljivama i pršutom
previous
Bolognese
next
Linguine sa šumskim gljivama i pršutom

2 Comments Hide Comments

Podatna, nježna slastica punog okusa i arome. Jedan od slatkih bisera Sandrine maštovite kuhinje.

Add Your Comment