Šalša
Od rajčice (pomidora)

Šalša

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
500 gr Rajčica
50 gr Luk
3 - 4 režnja Češnjak
0,5 dl Maslinovo ulje
Sol i papar

Nutritional information

177
Kalorije
2 gr
Proteini
7 gr
Ugljikohid.
15 gr
Masti

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Stol je jedino mjesto uz koje se ne dosađujemo već tijekom prvog sata. (Anthelme Brillat Savarin)

Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Kad se spomene šalša naši se ljudi odmah uhvate rajčice, bolje reći pomidora jer u priobalju i na otocima se to automatski podrazumijeva, i pomisle na Italiju. No riječ šalša u stvari je salsa – što na španjolskom znači: umak, a po prirodi stvari može biti bilo koji i od bilo čega. A ova „naša“ šalša mediteranska inačica je salse roje (crvenog umaka) usvojenog iz tradicije meksičke gastronomije. Izvorno, bar se tako navodi, uključivao je kuhanu rajčicu, ljutu papričicu, luk i češnjak. Čim se dotakao obala Mediterana salsa roja iznjedrio je nebrojene varijacije – preinake u skladu s ukusom i gastronomskom tradicijom podneblja. Pa su se tako počeli dodavati različiti začini i, poglavito, začinsko bilje poput lovora, ružmarina, bosiljka, origana, peršina… A i oduzimalo se, pa tako postoje recepti iz kojih je izbačen luk, ali i ljuta chilli papričica (ako je i prisutna mijenja ime u peperoncino).

Kako god, bez šalše je danas teško zamisliti brojna jela Mediterana – postala je (kod nas je to umak ženskog roda) pravi klasik, umalo temeljni umak. I zato: Viva Mexico!

(Visited 48 times, 1 visits today)

Steps

1
Done
15 min

Obariti i oguliti rajčice

Potpuno zrele rajčice obariti, oguliti, očistiti od sjemenki (nije baš obvezno, ali tko voli nek izvoli) i sitno nasjeckati.

2
Done
30 min

Šalša

Sjeckani luk i češnjak lagano zažutiti na maslinovu ulju, dodati nasjeckane rajčice, promiješati i pustiti da se lagano pirja, bez dodavanja tekućine, oko pola sata. Po želji odmah dodati list lovora i ljutu papričicu. Bosiljak i peršin, ako se dodaju, dolaze na samom kraju – netom pred posluživanje. Sol i papar dodavati prema ukusu, a ukoliko je kiselina jako izražena može se dodati i malo šećera.
OP.: Šalša je, uglavnom, gotova za posluživanje kada se na njenoj površini pojavi ulje. Ukoliko se priprema za pohranjivanje (zahvalna je za zimnicu – konzervirana ili smrznuta) potrebno je ukuhati – kuhati 1,5 -2 sata.

Galeus

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Bešamel (Bechamel)
next
Kapari
previous
Bešamel (Bechamel)
next
Kapari

Add Your Comment